Vraag

Hoe Aloe Vera gebruiken ?

Aloe Vera : uiterst waardevol

Sinds een paar weken kun je Aloe Vera bij de Rayon Bio kopen.

Om aan de vraag van een groot aantal onder jullie te voldoen volgt hier een toelichting over de kenmerken van deze mooie plant die zo waardevol is voor onze gezondheid.

Al duizenden jaren wordt Aloe Vera over de hele wereld gebruikt omwille van de weldadige effecten ervan  voor de gezondheid en als natuurlijke bron voor schoonheid. Als je niet allergisch bent en als je die redelijk gebruikt loop je geen risico !

Aloe Vera is een plant die tot de leliefamilie behoort en verwant is aan ajuin en look (en niet aan de cactus zoals je dit zou denken).

Aloe Vera Barbadensis Miller produceert het Aloe Vera gel. Deze pulp van Aloé is vervat in het weefsel van de dikke bladeren en houdt een zeer hoge concentratie vitamines (vooral A, C en E) en mineralen (fosfor, kalium, calcium, chloor, ijzer, zink). Deze uitzonderlijke samenstelling zorgt voor verschillende eigenschappen. Hier volgt een onvolledige lijst : 

 • Herstelt je huid (verzachtend, genezend, ontstekingsremmend, verdovend, verjongend, regulerend, pijnstillend, verfrissend, hydraterend, kalmerend…)
 • Stimuleert je immuniteit (versterkt ons immuunsysteem)
 • Verlaagt je cholesterol 
 • Stelt ouderdomsverschijnselen uit
 • Heeft een hoge voedingswaarde
 • Bevordert je spijsvertering (betere spijsvertering en darmdoorvoer…)
 • Verlaagt je suikergehalte (in geval van diabetes)
 • Voorkomt spijsverterings- en slaapstoornissen

In je Rayon Bio ligt deze uiterst waardevolle hulpbron nu zuiver, fris en onverwerkt ter beschikking. Om van al de voordelen van Aloe Vera te genieten volstaat het je nu om de plant in je winkelmand te leggen zoals een mooie groente die maar gepeld dient to worden. Geen enkele toevoegingsmiddel, enkel het beste van Aloe Vera, die je stap per stap zoals volgt voorbereidt.

Om het gel van Aloe Vera te recuperen is het snel en gemakkelijk : (Alle thuisvoorbereidingen dienen snel, zorgvuldig en onberispelijk uitgevoerd worden om qualiteit en veiligheid te verzekeren. Het is ook belangrijk om eerst de bladeren van aloïne  te ontdoen. Aloïne is een zeer bitter geelachtig sap dat spontaan uit het gesneden blad uitvloeit. Het houdt zeer sterke laxeermiddelen in en kan irriterend zijn voor huid en slijmvliezen. Om dit sap te verwijderen dienen de bladeren gewoon verticaal in een glazen kom gezet worden (tussen 10 minuten en 2 uur of meer, naar gelang de grootte van de bladeren).

 1. Verwijder het witte einde van het blad
 2. Snij een stuk van enkele centimers weg en plaats de rest van het blad in de koelkast (zet een film rond het gesneden deel om te vermijden dat het druppelt). Het blad kan in de koelkast gedurende 1 à 2 maanden bewaard worden.
 3. Verwijder dan de stekelige randen en de schors bovenaan en onderaan. Zo krijg je een blok gel.
 4. Stop het gel dan zeer vlug in de mixer (om oxidatie in de lucht te vermijden) en voeg een beetje citroensap als je het gel meerdere dagen wenst te bewaren. Mixeer niet te lang om zoveel voedingsstoffen mogelijk te bewaren.

 

 

Het gel kan zo gebruikt worden als voedingsmiddel (binnenkort recepten hier) of in plaatselijke toepassing. 

Als je het verkregen gel niet onmiddellijk gebruikt, kan je het in de koelkast gedurende één week bewaren.

Aloe Vera wordt dagelijks in zeer kleine hoeveelheid gebruikt (30 of 50 ml). Het is ook belangrijk om die met dagelijkse regelmaat te gebruiken om een optimaal effect te krijgen.

 

"Er zijn vier gewassen die onmisbaar zijn voor het menselijke leven: tarwe, wijnstok, olijfboom en aloès. Het eerste zorgt voor je voeding, het tweede voor een verheugd hart, het derde voor je harmonie en het vierde voor je gezondheid." - Christoffel Columbus (1450-1506)

 

 

Bruikbare websites